Početna Ljevaonica

Ljevaonica

Kategorije proizvoda

Ljevaonica MIV d.d. je jedna od poznatijih ljevaonica u Europi i svijetu, čija tradicija seže u davnu 1939. godinu. Godišnji kapacitet ljevaonice je 8 000 tona odljevaka s mogućnošću povećanja kapaciteta.

Srednjefrekventna električna peć

Proizvodnja bazne taline odvija se u modernoj srednjefrekventnoj peći s 2 lonca ukupne snage 2,75 MW. Kapacitet peći je 5 tona (bruto) na sat sa sustavom za filtriranje čvrstih čestica i plinova (CO₂, NO₂, CO, SO₂). 

U jednom loncu se metalni uložak tali i koristi se snaga do 2500 kWh, a iz drugog lonca u kojem je rastaljeni metal, talina se izuzima za lijevanje na ručnom kalupovanju, akumulira u receptor ASEA (za lijevanje na strjnom kalupovanju)  ili AUTOMAT (za lijevanje na automatskoj kaluparskoj liniji AFA-30). U tom loncu za održavanje temperature taline koristi se snaga do 250 kWh. ASEA je kanalna indukcijska peć, kapaciteta 5 tona, s  induktorom, snage po 250 kW za održavanje i dogrijavanje temperature taline. U  receptor  ASEA se akumulira,  dogrijava i homogenizira bazna talina za nodularni lijev.

U ljevaonici postoje 3 linije proizvodnje:

 • Ručno kalupiranje
 • Strojno kalupiranje
 • Automatska linija

Ručno kalupiranje

Pojedinačna proizvodnja odljevaka u CO₂ tehnologiji, mogu se raditi odljevci mase do 8 tona DN 2500, a mjesečna proizvodnja je do 250 tona.

Kalupi i jezgre se rade u CO₂ tehnologiji, a koriste se sljedeće sirovine:

 • Suhi kvarcni pijesak
 • Vezivo natrijev silikat - sigel  (komercijalni naziv)
 • CO₂ plin kao učvršćivač

Strojno kalupiranje

 • Jedan par strojeva F - 40 sa kalupnicama dimenzija 800x800 mm na kojima se rade odljevci mase do 100 kg. U jednoj smjeni se napravi oko 100 kalupa.
 • Jedan par strojeva FKT sa kalupnicama dimenzija 1200x700 mm na kojima se rade odljevci mase do 50 kg. U jednoj smjeni se napravi oko 90 kalupa.
 • Tri para strojeva F - 20 sa kalupnicama dimenzija 500x400 mm na kojima se rade odljevci mase do 20 kg. U jednoj smjeni se napravi oko 220 kalupa.
 • Jedan par strojeva WF - 20 sa kalupnicama dimenzija 630x500 mm na kojima se rade odljevci mase do 35 kg. U jednoj smjeni se napravi oko 200 kalupa

Automatska linija

Na liniji se izrađuje oko 500 kalupa na smjenu. Masa odljevaka je do 50 kg, a dimenzije kalupnica 730x690 mm. Lijevanje se vrši preko AUTOMATA ZA LIJEVANJE  to je kanalna indukcijska peć kapaciteta 2,5 tona. Na njoj se izrađuju odljevci iz nodularnog lijeva po Inmold  postupku  (to je noduliranje bazne taline u kalupu).

U sklopu Ljevaonice nalazi se laboratorij u kojem se rade kontinuirane analize i kontrole materijala za što bolju kvalitetu proizvoda.

 • Laboratorij pijeska
 • Kemijski laboratorij
 • Kemijska analiza taline i ispitivanje mehaničkih svojstva Y-proba

Laboratorij pijeska

Kontrola kaluparske i jezgrene mješavine vrši se u laboratoriju za kaluparsku i jezgrenu mješavinu gdje se ispituje bentonitna i CO₂ mješavina na čvrstoću, propusnost i vlagu.

Kemijska analiza taline i mehanička svojstva nodularnog lijeva

Za kontrolu bazne taline koristi se LECO aparat za ispitivanje C i S te DTA analiza kojom se brzim postupkom ispituje C i Si. Završna kontrola  kemijskog sastava vrši se na spektrometru  –  kvantometru ARL-3460 koji ispituje 24 elemenata. Mehanička svojstva se ispituju na ispitnim uzorcima pripremljenih iz Y – probe. Ispituju se sljedeća svojstva:

 • Vlačna čvrstoća Rm = N/mm2
 • Izduženje  A5 = %
 • Granica razvlačenja Rp = N/mm2
Novosti
Sve novosti Saznajte više o novitetima iz MIV-a

Novi obradni centar Heller CP 8000

Saznaj više

Godišnja MAGMA konferencija u Munchenu

Saznaj više
HYDROVALVES - AutoCAD Add-on

Elementi VENTILA s naprednim funkcijama

Preuzmi (87,4 MB) Upute za korištenje

Hydrovalves - AutoCAD Add-on je program za 2D parametarsko crtanje vodovodne armature i fazonskih komada od nodularnog lijeva. Svi elementi točnih su dimenzija po EN standardu.

Osim samog crtanja elemenata omogućen je i opis elemenata. Program radi u okruženju AutoCAD-a (u verzijama ACAD 2007 ili kasnijim verzijama). U programu se nalazi standardni proizvodni program Metalske industrije Varaždin d.d.

Primajte e-novosti iz MIV-a!
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Linkendin (like page)
Sendgrid

Google analytics