Početna Vremenska crta

Vremenska crta

Kategorije proizvoda
Kasnih ‘30-tih

Bogata i sadržajna povijest varaždinskog ljevarstva počinje prije II.svjetskog rata 1939. godine u Zagrebu. Godine 1939. započeo je štrajk ljevača u Zagrebu te njegovi sudionici Antun Crneka i Janko Štrucelj odlučuju napustiti grad s željom da u Varaždinu započnu samostalan posao – dana 3. travnja 1939.g. upućenom molbom Gradskom poglavarstvu za otvaranje ljevačke radnje započinje povijest varaždinskog ljevarstva i današnje Metalske industrije Varaždin.  

Tlocrt varaždinske ljevaonice temeljem kojeg se izdalo odobrenje za uređenje radionice 28. srpnja, dana 4. listopada obavljen je komisijski pregled te 7. studenog izdato je odobrenje za uporabu.

Povijesna fotografija na kojoj su  Antun Crneka i Janko Štrucelj sa svojim ljevačima te prvi žig koji je izrađen prema uputama Antuna Crneka.

‘40-tih

Zbog velikog obima poslova i sve većom potražnjom javila se potreba za proširenjem kapaciteta ljevaonice te dana 10. travnja 1947. vlasnici ljevaonice upućuju  pismenu ponudu Gradskom narodnom odboru Varaždina o predaji ljevaonice u društveno vlasništvo. Ponuda je ubrzo prihvaćena te se od 1. svibnja 1947.godine ljevaonica smatra društvenom i time započinje novo razdoblje u povijesti varaždinskog ljevarstva. 

Javile su se potrebe za većom proizvodnjom pošto 68 tona odljevaka nije bila dovoljna za podmirenje potreba varaždinskog kraja i šire te započinje gradnja hale ljevaonice na sadašnjoj lokaciji.

1949. godine

Predstavljanje tvrtke i izlaganje proizvoda na inozemnim sajmovima u Teheranu, Obervartu, Hanoveru, Dubaiu, Leipzigu, Alžiru, Berlinu, Bratislavi, Moskvi, Kuvajtu, Ciparu…

Podaci pokazuju kako je 1949. godine dosegnuta proizvodnja od 239 tona gotovih proizvoda, a već dvije godine kasnije proizvodnja se udvostručila te se javljaju ponovno potrebe za povećanjem proizvodnje i novih radnika. Godine 1952. ljevaonica je proizvela 1.018 t proizvoda. 

‘60-tih

Otvorenje nove lokacije u Gospodarskoj bb, gdje je danas smještena strojna obrada proizvoda.

‘90-tih

1992. privatizacija MIV d.d. i kotacija na burzi

2000-tih do danas

2000. MIV d.d. postaje dioničko društvo

2007. do danas promjena vlasništva

Neprestan rad na 3 R projektu – racionalizacija, reorganizacija i restrukturiranje.

VIZIJA – Postati neizostavna tvrtka kupcima u Europi i svijetu za kupnju proizvoda iz spektra armatura i fazona za vodovodne , kanalizacijske sustave i sustave za energetiku.

MISIJA – Voditi se načelima poslovne i društvene odgovornosti te održivog razvoja koristeći se pritom svojim znanjima, iskustvima i novim tehnologijama kako bismo u proizvodni proces, uz tradiciju utkali inovativnost i time postali 

Izlaganje i promidžba MIV proizvoda na specijaliziranim sajmovima IFAT - Muchen, Wasser Berlin - Berlin, WETEX - Dubai, ECWATECH - Moskva, PCVEXPO - Moskva.

Istraživanje i razvoj novih proizvoda i redizajn postojećih prema potrebama kupaca i tržišta. 

MIV d.d. posvećuje veliku pažnju okolišu te posjeduje IPPC prema EU direktivi za integrirano sprečavanje i kontrolu zagađenja.

Novosti
Sve novosti Saznajte više o novitetima iz MIV-a

Novi obradni centar Heller CP 8000

Saznaj više

Godišnja MAGMA konferencija u Munchenu

Saznaj više
HYDROVALVES - AutoCAD Add-on

Elementi VENTILA s naprednim funkcijama

Preuzmi (87,4 MB) Upute za korištenje

Hydrovalves - AutoCAD Add-on je program za 2D parametarsko crtanje vodovodne armature i fazonskih komada od nodularnog lijeva. Svi elementi točnih su dimenzija po EN standardu.

Osim samog crtanja elemenata omogućen je i opis elemenata. Program radi u okruženju AutoCAD-a (u verzijama ACAD 2007 ili kasnijim verzijama). U programu se nalazi standardni proizvodni program Metalske industrije Varaždin d.d.

Primajte e-novosti iz MIV-a!
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Linkendin (like page)
Sendgrid

Google analytics